Ātrie kredīti internetā pašlaik ir ikdiena daudziem Latvijas iedzīvotājiem, taču tikai retais no tiem ir aizdomājies, cik šis process ir drošs. Turpinājumā pievērsīsimies šim jautājumam daudz detalizētāk. Izlasi un zināsi kā pasargāt sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Vai kredīti internetā ir droši – atbildes

Interneta norēķinu sistēma ietver trīs līmeņu drošības aspektus un tos lielā mērā ievēro arī kredīti internetā. Pirmkārt, klienta pieejas dati ir zināmi tikai viņam pašam –  naudu var aizņemties tikai tas, kurš zina klienta (a) lietotāja numuru, (b) paroli un ir ieguvis (c) kodu kalkulatoru. Otrkārt, lai iegūtu kredītu klientam ir jāpārskaita reģistrācijas maksa uz kreditora kontu no sava personīgā bankas konta. Šī pieeja nodrošina, ka nauda tiek pārskaitīta tikai un vienīgi uz to kontu, kas ir nosūtījis pieteikuma īsziņu. Treškārt, visi nebanku kreditori, kas darbojas likumīgi ir saņēmuši Patērētāja tiesību un aizsardzības centra izsniegtu licenci, kas dod tiesības izsniegt nebanku kredītus Latvijas iedzīvotājiem.

Vairumā gadījumu aizņēmēji izvēlas aizdevumus internetā uz termiņu līdz 1 mēnesim (skat. sākumlapu), bet reizēm tiek izvēlēts arī ātrais kredīts uz gadu vai pat ilgāku termiņu. Vērts atzīmēt, ka mazajiem kredītiem ir augstākas izmaksas, taču to pieejamība parasti ir vieglāka. Papildus tam, jaunajiem klientiem tiek piedāvātas īpašas atlaides, t.sk. pirmais kredīts bez komisijas maksas (0%) uz 30 dienām un līdzīgi bonusi.

Cik izmaksā kredīti internetā ?

Paši izdevīgākie nešaubīgi ir jau pieminētie ātrie kredīti jaunajiem klientiem, pie nosacījuma, ka nauda tiek atmaksāta līgumā noteiktajā termiņā. Standarta komisijas maksa īstermiņa kredītiem internetā ir 10% līdz 30% mēnesī. Turklāt jāņem vērā, ka situācijās, kad naudas kredīts netiek atmaksāts savlaicīgi, aizdevējs pieprasa maksu par termiņa pagarināšanu, kas nereti ir tādā pat apmērā, kā standarta komisijas maksa. Tādējādi varam secināt, ka kredīti internetā nav lēts prieks, taču situācijās, kad steidzami vajag naudu to reizēm ir gluži vai vienīgā izvēle.

Izdevīgāki kredīta aizņēmuma nosacījumi parasti ir ilgtermiņa kredītiem, kas tiek izsniegti ar termiņu līdz pat 5 gadiem, taču jārēķinās, ka to saņemšanai ir vajadzīgs salīdzinoši ilgāks laiks. Ja plāno aizņemties, rūpīgi izvērtē savu maksātpsēju un aizņemies atbildīgi.